Jeruzalem is één van de oudste bewoonde steden ter wereld. De stad is belangrijk voor drie wereldgeloven: het jodendom, het christendom en de islam. Voordat de Romeinen in 63 v Chr. de stad veroverden, was de stad meerdere malen veroverd geweest en waren de joden niet continu de heersers. O.a. de Perzen en de Babyloniërs hebben geheersd over de stad.

In 637 werden de moslims de heersers. In die tijd is ook de beroemde Rotskoepel gebouwd. Eind 11de eeuw bereikten de kruisvaarders de stad en toen veroverden ze deze. Ze richtten een bloedbad aan en roeiden de moslims en joden uit of verkochten ze als slaaf. Hierna stichtten ze het Koninkrijk Jeruzalem. Eind 12de eeuw werd de stad heroverd door de moslims, die in tegenstelling tot de kruisvaarders, geen bloedbad aanrichtten.

Korte tijd is de stad in de 13de eeuw weer in handen geweest van de christenen, totdat de moslims de stad weer heroverden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog veroverden de Britten de stad op de Turken. Na de Eerste Wereldoorlog bleven de Britten de stad en Palestina besturen, ter voorbereiding op zelfstandigheid.

In 1947 nam de Verenigde Naties een resolutie aan om Palestina te verdelen in twee afzonderlijke staten, waarbij Jeruzalem een speciale status kreeg: de stad zou door de VN worden bestuurd.

In 1948 riep David Ben-Gurion de staat Israël uit. In de daarop volgende oorlog slaagde Israël er niet in heel Jeruzalem te veroveren, alleen West-Jeruzalem viel nu onder Israël. Tijdens de Zesdaagse oorlog in 1967 slaagde Israël er wel in om de hele stad te veroveren.

De oude stad van Jeruzalem is verdeeld in een christelijk, joods, islamitisch en Armeens gedeelte. In de oude stad treft u veel bezienswaardigheden aan, waaronder de Heilig Grafkerk, de Toren van David, de Via Dolorosa en de Westmuur, ook bekend als de Klaagmuur.

In het moderne gedeelte van Jeruzalem bevindt zich het uitstekende Israëlmuseum.

Topattracties

Opmerkingen

Heeft u recent Jeruzalem bezocht en heeft u tips voor andere bezoekers? Of misschien heeft u een vraag over Jeruzalem? Laat dan uw opmerkingen hier achter.

Super deals

De Dode Zeerollen
De Dode Zeerollen
Bijzonder boek met een zoektocht naar de betekenis van de Dode Zeerollen.
Koop bij bol.com voor € 36,95
3D Puzzle Rotskoepel
3D Puzzle Rotskoepel
Bouw de beroemde gouden Rotskoepel op de Tempelberg.
Koop bij bol.com voor € 19,95