De stad Den Bosch heet officieel 's-Hertogenbosch, maar Den Bosch is de meest gebruikte naam voor deze hoofstad van de provincie Brabant. De stad telt ruim 100.000 inwoners en is daarmee de vierde stad van Brabant, na Eindhoven, Tilburg en Breda.
Den Bosch kreeg in 1184, snel na de stichting van de nederzetting, stadsrechten. De stad was een vestingstad en van de eerste vestingmuur zijn nog enkele resten zichtbaar, waaronder de waterpoort waar de Dieze (een zijriviertje van de Dommel) de stad binnenkwam.
De stad groeide snel en in 1318 moest een grotere omwalling gebouwd worden. Dit duurde zo'n vijftig jaar. Na de voltooiing, was Den Bosch op Utrecht na, de stad met de meeste inwoners. Geleidelijk werden huizen over de Dieze gebouwd, waardoor een uniek systeem van ondergrondse waterstromen ontstond.
De stad was lange tijd een belangrijk steunpunt van de hertogen van Brabant in hun strijd tegen Gelre. In die tijd leefde de beroemde schilder Jeroen Bosch en werd de Sint-Jan voltooid.
De stad koos in de Tachtigjarige Oorlog voor terugkeer onder het gezag van de koning i.p.v. de opstand. Het lukte prins Maurits niet de stad te veroveren, dit lukte zijn broer prins Federik Handrik wel in 1629 door op ingenieuze wijze de drassige grond droog te leggen door de rivieren de Aa en de Dommel te verleggen.
Na de verovering was er een milde onderdrukking: geen godsdienstvrijheid en geen stedelijke autonomie en de Sint-Jan werd een protestantse kerk. In 1794 veroverden Franse legers de stad en werden de katholieken weer volwaardige burgers. Na de tijd van Napoleon werd Den Bosch de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant.
De bekendste bezienswaardigheid van Den Bosch is de Sint-Jan. Daarnaast is het middeleeuwse stadscentrum goed bewaard gebleven en zijn de stadswallen op verschillende plekken nog goed zichtbaar. Ook heeft Den Bosch het oudste bakstenen huis van Nederland. Hierin is nu de VVV gevestigd. Een leuke attractie om te doen in Den Bosch is een rondvaart over de Binnendieze, waarbij de stad ondergronds te bezichtigen is.
Copyright © 2014-2023 Zeg BV Privacy Policy