Córdoba is een stad in Andalusië, in het zuiden van Spanje. Met ruim 300.000 inwoners is het de derde stad van Andalusië. Het is ook een warme stad: in de zomer is het normaal gesproken 35 graden of warmer. Het is dan ook beter deze stad in het voor- of najaar te bezoeken.

De belangrijkste bezienswaardigheid is de Mezquita, de moskee die in een kerk is veranderd. Een andere bekende bezienswaardigheid is Calleja de las Flores, een straat waar veel bloempotten hangen. Daarnaast zijn er het Alcázar de los Reyes Cristianos, de Puente Romano en de Torre de la Calahorra de moeite waard. Ook de mooi gedecoreerde patio's met planten zijn erg geliefd.

Al in de Romeinse tijd was Córdoba een belangrijke stad, de Romeinse filosoof Seneca komt uit deze stad. De Romeinen hebben de stad in 206 voor Christus veroverd. In de 3de eeuw na Christus kreeg de stad voor het eerst een bisschop. Toen het West-Romeinse rijk in 411 viel, werd de stad even bezet door de Vandalen, waarna de Byzantijnse keizer Justinianus Córdoba veroverde, kort hierna gevolgd door de Visigotische koning Leovigild.

In de 7de eeuw werd de stad veroverd door de Moren. De stad werd onder de Moren een voor die tijd zeer grote stad: wel 450.000 inwoners, misschien zelfs wel meer dan 1 miljoen. Het was in die tijd het belangrijkste culturele, economische en financiële centrum van de wereld.

In 1236 werd de stad veroverd door de katholieke koning Ferdinand III. Tot in de 17de eeuw was de stad belangrijk en machtig. In de 18de eeuw begon de macht en het inwoneraantal echter te dalen o.a. door slecht bestuur. Nu is stad een belangrijke cultuurstad van Spanje en sinds 1984 staat het hele historische centrum op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Topattracties

Opmerkingen

Heeft u recent Córdoba bezocht en heeft u tips voor andere bezoekers? Of misschien heeft u een vraag over Córdoba? Laat dan uw opmerkingen hier achter.