In het oude Rome waren er vele goden die met andere namen zijn overgenomen uit Griekenland. Het Pantheon, wat letterlijk vertaald "alle goden" betekend, is in de tweede eeuw na Chr. herbouwd als tempel ter ere van deze Goden (Apollo, Ceres, Diana, Juno, Jupiter, Mars, Mercurius, Minerva, Neptunus, Venus, Vesta, en Vulcanus).

Na de val van het West-Romeinse Rijk bleef het Pantheon in bezit van de Byzantijnse keizers, hoewel zij geen werkelijke macht meer hadden in Rome. Later is het Pantheon aan het Vaticaan geschonken. Hierdoor is het gebouw in gebruik als rooms-katholieke basiliek en gewijd aan de Heilige Maria. Doordat het in gebruik was als rooms-katholieke kerk is het Pantheon nooit afgebroken. De meeste andere niet-christelijke tempels zijn in Rome later afgebroken met de opkomst van het christendom.

Het gebouw is rond met een zuilenrij en een grote koepel. Deze koepel was tot 1434 de koepel met de grootste overspanning ter wereld. Sinds die tijd is de grootste koepel van ongewapend beton in de Santa Maria del Fiore in Florence. Midden in de koepel zit een opening, de oculus, en als het regent stroomt het water ook echt naar binnen.

Tegenover het Pantheon ligt Piazza della Rotonda, een van de meest bezochte pleinen in Rome.

Overige topattracties in Rome

Super deals

Roma city puzzel
Roma city puzzel
Leer op een leuke manier een stad kennen.
Koop bij bol.com voor € 22,50
Capitool reisgids Rome
Capitool reisgids Rome
De reisgids van Rome, 448 p., Nederlands.
Koop bij bol.com voor € 15,00
Michelangelo
Michelangelo
Indrukwekkend overzichtswerk van de kunstenaar Michelangelo.
Koop bij bol.com voor € 129,95
LEGO Architecture Trevi Fontein
LEGO Architecture Trevi Fontein
Bouw de beroemde fontein uit Rome na met LEGO
Koop bij Amazon.de voor € 184,99
Stedentrip Rome Totaal
Stedentrip Rome Totaal
Vlieg een paar dagen naar Rome en geniet!
Koop bij Kras voor € 389,00