Het station Den Haag Centraal is een zogenaamd kopstation. Dit betekent dat de treinen eindigen in het station en niet verder kunnen rijden. De trein kan dus alleen in tegenovergestelde richting het station verlaten. Den Haag Centraal is pas in 1973 geopend. Hiervoor was er van 1870 tot 1973 het station Den Haag Staatsspoor op ongeveer dezelfde plek. Het oudste station van Den Haag is Den Haag Hollands Spoor. De trein van Amsterdam naar Rotterdam stopt op dit station en niet op Den Haag Centraal.

In de jaren 70 verzette de gemeente zich ertegen dat de NS op de plek van Den Haag Holllands Spoor een nieuw centraal station ging bouwen. Zij vond dat dit station te ver van het centrum lag. Daarom werd besloten om een nieuw station te bouwen op de plek van Den Haag Staatsspoor.

Het station is al ingebruik genomen voordat het geheel klaar was. Al in 1973 werd het in gebruik genomen, waarna het station Den Haag Staatsspoor afgebroken kon worden en het nieuwe station verder uitgebreid kon worden en in 1975 was het station voltooid.

Omdat op termijn Den Haag Centraal aangesloten wordt op de HSL, worden het station en de omgeving aangepakt. Deze worden immers een een belangrijk visitekaartje voor de internationale reiziger. Het vernieuwde centraal station is al grotendeels af en zal in het voorjaar van 2015 geopend worden.

Overige topattracties in Den Haag

Super deals

3D Gebouw - Binnenhof Den Haag
3D Gebouw - Binnenhof Den Haag
Een 3D puzzel van het beroemde Binnenhof.
Koop bij SpellenRijk voor € 23,95
Pinkeltje 35 - Pinkeltje in Madurodam
Pinkeltje 35 - Pinkeltje in Madurodam
Pinkeltje gaat naar een plek waar alles op zijn maat is gemaakt.
Koop bij bol.com voor € 13,99
Huys int Noorteynde
Huys int Noorteynde
Dit boek geeft een mooie indruk van dit bijzondere paleis.
Koop bij bol.com voor € 21,00
Graven Rond Het Binnenhof
Graven Rond Het Binnenhof
Ferry van Mingelen beschrijft wat er in het verleden gebeurd is op het Binnenhof.
Koop bij bol.com voor € 13,75
Bouwen aan vrede
Bouwen aan vrede
Een overzicht van 100 jaar Vredespaleis.
Koop bij bol.com voor € 57,50