Als u in Amsterdam vanuit het Centraal Station het Damrak afloopt, komt u vanzelf bij de Dam en het Koninklijk Paleis Amsterdam. In de volksmond wordt het het Paleis op de Dam genoemd. Het paleis is ooit gebouwd om dienst te doen als stadhuis, maar is door het Rijk ter beschikking gesteld als paleis voor de koning. Het paleis is opengesteld voor publiek (als de koning er niet verblijft) en door het jaar vinden er tentoonstellingen plaats die bezocht kunnen worden.
Het gebouw is ontworpen door de Haarlemse architect Jacob van Campen en is een typische gebouw met de stijl van het Hollands Classicisme en is voltooid in 1655 midden in de Gouden Eeuw. Het was een heel groot gebouw voor die tijd en moest ook duidelijk de rijkdom en macht van het rijke Amsterdam illustreren. Het gebouw is symetrisch en harmonieus volgens de klassieke stijl zonder al te veel afleiding en versieringen. De middenpartij komt naar voren en wordt bekroond met een driehoekige gevel (fronton) met beeldhouwwerk. Het beeldhouwwerk met zeemonsters symboliseert de welvaart en dominantie op de zeeën. Aan de kant van de Dam staat bovenop een beeld van de vrede dat refereert aan de vrede van Münster. Aan de zijde van de Nieuwezijds Voorburgwal staat de Griekse god Atlas die de wereldbol draagt. Bovenop de centrale koepel staat een windvaan van een schip. Deze kogge was vroeger een symbool van Amsterdam. Centraal in het gebouw ligt de burgerzaal. Deze zaal ligt aan twee centrale binnenplaatsen. In de zaal waan je je als mens midden in het universum met de wereldhelften en de noordelijke sterrenhemel in marmer ingelegd op de vloer.
Op het plein voor het paleis bevindt zich ook het Nationaal Monument ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Op 4 mei vindt hier altijd de Nationale Dodenherdenking plaats met het leggen van kransen op het monument.
Copyright © 2014-2023 Zeg BV Privacy Policy